Eerste indruk NiSi Natural Night filter

Posted by:

Introductie:

Je kent het misschien wel, je wilt ’s nachts een mooie opname maken van dat stadje op de berghelling, of die gracht in de stad met al haar mooi verlichte gevels. Grote kans dat je camera een foto uitspuugd die nogal oranje oogt, zelfs wanneer je de witbalans handmatig bepaald. Deze oranje gloed wordt veroorzaakt door lichtbronnen zoals Natriumlampen en Kwikdamplampen. Er lijkt geen andere oplossing te zijn dan de kleurechtheid van je foto te benaderen via ingewikkelde trucs in Photoshop.

Gelukkig heeft filter fabrikant NiSi een filter op de markt gebracht welke speciaal ontwikkeld is voor mensen die graag in het donker fotograferen; Het NiSi Natural Night Filter. Of het nu gaat om zogenaamde Cityscapes of Nightscapes, dit filter zorgt ervoor dat de meest hinderlijke golflengtes die de lichtvervuiling veroorzaken, zoals dus de Natrium- en Kwikdamplampen, grotendeels worden tegengehouden waardoor de onderliggende kleuren beter tot hun recht komen. Vandaar ook de gekozen benaming “Natural Night” filter.

Eerst indruk:

Uiteraard moest ik dit eens met eigen ogen ondervinden, en aangezien ik zelf veel met Nightscapes bezig ben heb ik mijzelf dus zo’n filter aangeschaft bij NiSi Nederland. Je moet er wel even voor in de buidel tasten, want met 180€ is het geen goedkoop filter, maar je krijgt daar wel een mooi volglazen filter met IR Nanocoating voor terug. Daarbij komt dat het 100×100 filter ook prima past in de filterhouders van LEE, wat je weer een aanschaf van een NiSi Filtersysteem kan besparen als je al over een LEE filterhouder beschikt.

Vanwege de Nano coating is het filter wel erg glad. Als gevolg kan het dan ook zijn dat het filter langzaam uit je filterhouder glijdt (wat mij bijna overkwam). Niets zo vervelend als een duur nieuw filter welke in duizend stukken op de grond te pletter valt. Even oppassen dus, en vooral niet vergeten om je filterhouder 90º te draaien waardoor het filter er niet zomaar uit kan glijden.

In onderstaande video wordt duidelijk gemaakt wat het gebruik van het filter voor effect kan hebben.[

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Praktijk test:

Na lang wachten op weer eens een mooie helder nacht heb ik de werking van het filter zelf ook nog even kort getest waarbij de onderstaande afbeeldingen steeds een vergelijking zijn van 2 opnames. Hierbij is de ene foto gemaakt zonder filter en de andere met het NiSi Natural Night filter. De camera instellingen tussen beide opnames heb ik in de tussentijd dus niet veranderd. De foto’s tonen de ruwe RAW files welke op een identieke wijze zijn nabewerkt en geëxporteerd als Jpeg bestanden.


Conclusie:

Het filter doet waar het voor gemaakt is en filtert en hoop lichtvervuiling uit de opname. Daarnaast wordt het contrast enigszins verhoogd en komen bij sterrenfotografie de H-alpha emissienevels beter naar voren. Of ik het resultaat ook beter vindt dan zonder Natural Night Filter? Dat vindt ik lastig om naar één keer testen te zeggen. Ik houdt ook wel enigszins van de wat gelere tinten in een foto waardoor deze niet zo “koel” oogt. Iets wat je al snel krijgt wanneer je het Natural Night Filter gebruikt, al is dat met Photoshop of Lightroom wel weer enigszins te compenseren. Maar dat is vast niet waar de ontwikkelaars van dit filter in eerste instantie voor gemaakt hebben.

Het filter is relatief duur, zijn er dan geen alternatieven?

Jawel, die zijn er zeker: Hoya maakt al langer de zogenaamde Dydimium schroef filters, maar deze zijn lastiger te verkrijgen. Voor de astrofotografen onder ons zijn er de zogenaamde UHC-filters van bijvoorbeeld Optolong, of de meer recentere Clip-in filters, welke je direct in je body van je camera kan plaatsen. Waarschijnlijk hebben al deze filters een soortgelijke werking en zullen ze een soortgelijk resultaat geven. Daarnaast zijn ook deze filters behoorlijk aan de prijs. Het is dus net waar je persoonlijk voorkeur naar uitgaat en hoeveel je wilt uitgeven voor het filter en of je het effect van het filter de moeite waard vindt. Voor de echte astrofotograaf is er in ieder geval plenty keuze, al zal je er wel een dikke portemonnee voor moeten hebben.

Happy hunting en clear skies 😉

Made from 12 light frames (captured with a SONY camera) by Starry Landscape Stacker 1.4.2.

3
  Related Posts
 • No related posts found.

Comments

 1. nldazuu  July 20, 2017

  Rutger, zou je me dit filter ook aanraden voor gebruik in cityscapes/bluehours?
  Hoeveel stops licht vraagt dit filter?
  //Dave

  reply
  • Rutger Bus  July 24, 2017

   @nldazuu: Jazeker, ik denk zelfs dat het filter hier voor is gemaakt. Ik gebruik het natuurlijk op het vlak waar ik het hetmeest ndig heb. Ik zal er ook eens een Cityscape mee maken en kijken hoe dat uitpakt!

   reply

Add a Comment