Iets heel anders

Posted by:

Al een tijdje ben ik niet meer op pad geweest om landschapsfoto’s te maken. Dit kwam mede vanwege het fijt dat ik de laatste tijd geïnteresseerd ben geraakt in de astrofotografie. Ik heb mij hier de laatste tijd dan ook wat meer in verdiept, en heb mij laten verleiden tot het bouwen van een eigen “startracker”. Dit is een apparaat waarmee je de draaiing van de aarde elimineert t.o.v. de sterrenhemel, en zo langere belichtingen kan toepassen op de nachtelijke hemel zonder dat er zogenaamde “sterrensporen” optreden. De resultaten kunnen verbluffend zijn, mits alles goed gebouwd en afgesteld is, en daar zit nu juist de uitdaging in. De afstelling en uitlijning op de Noordpool komt erg nauwkeurig. Eén kleine afwijking in de uitlijning lijdt al tot beduidend minder lange belichtingstijden omdat dan alweer sterspoorvorming optreedt. Mijn gemaakte foto’s zijn ook verre van ideaal uitgelijnd omdat hier specifieke kijkers voor gekocht dienen te worden welke vooralsnog te duur zijn voor een hobbyist zoals ik. Er zijn bij de telescoopspeciaalzaken  ook “trackers” te koop, maar dan betaal je er al gauw 500,- € voor. En nu, nu heb ik zelf één gebouwd met materialen uit de bouwmarkt voor nog geen 40,- €. Een aantal van de behaalde resultaten kunt u hieronder vinden.

Andromeda galaxy: Nikon D700 + 300mm f/4 @ ISO800, 27x30sec. stack.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.  Paardenkop nevel & Vlam nevel: Nikon D700+ 300mm f/4 @ ISO800 69x30sec. stack.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.Pleiaden: Nikon D700+ 300mm f/4 @ ISO800. 19x30sec. stack.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.

Mijn ontdekkingstocht met betrekking tot de astrofotografie staat nog in de kinderschoenen, en wie weet ga ik deze tak van fotografie nog wat verder uitdiepen.

 

0
  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment