Workshop Wad & Sterren

“Dubbel genieten aan het Wad”

Een workshop bij Rutger Bus fotografie gaat vooral om het samen beleven van de mooiste momenten van een dag. In dit geval zullen dat de uren rond zonsondergang zijn en de uren waarin zich het spektakel van de sterren zich voor onze ogen zal ontvouwen. Een kraakheldere hemel, en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Deze workshop zal plaatsvinden op één van Nederlands meest bekende plekken als het om landschapsfotografie gaat. Een bijkomend voordel is dat het ook gelijk één van donkerste plekken op het vaste land is. Langs de grillige kustlijn van het Nederlandse Wad nabij Moddergat neem ik u mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertel u over interessante hemelobjecten welke op dat moment te zien zijn. Daarnaast staat natuurlijk vooral het maken van de zogenaamde “nightscapes” centraal en de technieken die hiermee gemoeid zijn. Na een korte theoretische inleiding is er uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Genietend van de ondergaande zon, het wegebben van de kleuren van het laatste licht en het verschijnen van de eerste sterren, zult u, bijgestaan door de kundigheid en het enthousiasme van Rutger Bus, zo de perfecte Nightscape foto leren maken. Doordat de groep klein wordt gehouden is er genoeg ruimte voor persoonlijke begeleiding om zo een optimaal resultaat te kunnen behalen.

Wat u kunt verwachten!

 • Gezellige sfeer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Prachtige omgeving
 • Unieke ervaring

Workshop informatie

 • Locatie: Moddergat, Peasens
 • Tijdstip: Twee uur voor zonsondergang
 • Duur: ~5uur
 • Min. aantal deelnemers: 3
 • Max. aantal deelnemers: 6

Prijs

 • Inclusief theoretisch naslagwerk
 • Nabespreking onder de sterren

179

Per Persoon

Aanmelden

Zelf meenemen

 • Je eigen fotospullen en statief
 • Grijs- of Gradatie filters
 • Goede schoenen of laarzen
 • eventueel een timer-remote
 • voldoende batterijen
 • een rode zaklamp of led
 • lensdoekje

Hoe ziet de Masterclass eruit?

De masterclass start 2 uur voor zonsondergang. Nadat we hebben verzameld bij de parkeerplaats onderaan de dijk in het pittoreske dorp Peasens (de exacte locatie krijgt u na uw boeking) gaan we na een korte introductie van mijn kant te voet het Buitendijkse gebied in. Onderweg zullen we aandacht besteden aan items als “voorgrondonderwerp” “compositie” en “kijklijnen” en wat het effect van deze items met een foto kunnen doen! Uiteindelijk werken we toe naar de perfecte Nightscape, waarbij zaken als compositie en onderwerpskeuze zullen worden samengebracht met het fotograferen van een adembenemende sterrenhemel. Dit alles probeer ik u zo goed mogelijk bij te brengen in deze 5 uur durende workshop. Heeft u vragen, stel ze gerust want voordat u het weet is de workshop weer ten einde, al werkt deze vorm van fotograferen wel erg verslavend. Dus kan het goed zijn dat het zomaar twee uur later wordt dan we gepland hadden 😉

Ben ik wel geschikt voor deze masterclass?

De Masterclass is geschikt voor de gemiddelde en gevorderde fotograaf die graag eens aan het thema astrofotografie wil ruiken of zijn fotografische vaardigheden op het gebied van Nightscapes wil aanscherpen. Het is wel raadzaam dat je de verschillende instellingen zoals ISO waarde, diafragma en sluitertijden op je camera al enigszins onder de knie hebt, en dat je je camera ook in het donker met gemak kunt bedienen. (dit is geen vereiste aangezien we ook een rode zaklamp bij ons hebben om bij te kunnen schijnen)

Nadat u zich heeft aangemeld

Nadat u zich heeft aangemeld via het online aanmeldingsformulier ontvangt u binnen 3-dagen een bevestigingsmail van uw deelname. Hierin staat enige aanvullende informatie omtrent de workshop. Ongeveer 2 weken voor de start van de Workshop ontvangt u nog een herrieneringsmail met daarin de exacte locatie en tijdstip van aanvang. Ook stuur ik u dan een sluitende factuur welke na betaling tevens uw bewijs van inschrijving is. Deze factuur dient binnen 5-werkdagen te zijn overgemaakt op het betreffende rekeningnummer.

De workshop is afhankelijk van het weer. Aangezien het weer zich niet makkelijk laat voorspellen wil het nog wel eens gebeuren dat we niet een compleet heldere avond tot onze beschikking hebben. Maar, eerlijk is eerlijk, met een beetje bewolking worden de zonsondergangen wel een stuk dynamischer en ook dan kunnen er prachtige Nightscapes gemaakt worden aangezien de aanwezigheid van enkele wolken een mooi dynamische effect aan uw foto zullen geven. Bij extreme omstandigheden zoals voorspeld onweer of extreme regenval zult u voortijdig een email ontvangen waarin ik u een uitwijkdatum voor de workshop voorleg. Mocht het zo zijn dat de workshop geen doorgang kan vinden vanwege het weer of dat u op geen enkele andere voorgestelde data kunt, dan krijgt u uw geld weer teruggestort op uw rekening. Voor alle andere omstandigheden zijn mijn ‘Algemene Voorwaarden‘ van toepassing

Mocht u verder nog vragen of individuele wensen hebben laat het mij dan weten door contact op te nemen.

Workshop data

 • VOORINSCHRIJVING 2018   (u ontvangt bericht zodra de definitieve data bekend zijn)